Завдання 32. Значення органічних речовин.







Органічні речовини

Білки

- У яких продуктах містяться у значних кількостях білки?

В квасолі, бобах, горіхах, грибах, м’ясі, рибі, молочнихпродуктах, яйці

- Значення для людини

«будівельний матеріал» для усіх тканин тіла, у вироблені деяких гормонів, беруть участь в обміні - речовин

Жири

- У яких продуктах містяться у значних кількостях жири?

В соняшниковій та кукурудзяній оліях, риб'ячому жирі, горіхах, оливках, вершковому маслі, смальці, свинині,м’ясі качок та гусей, усіх сортах ковбас, салі, яєчному жовтку, молочних продуктах з підвищеною жирністю, маргарині, кулінарному жирі, вершках

- Значення для людини

Джерело енергії, жирові відкладення захищають організм від втрати тепла і ударів, жирові включеннявнутрішніх органів служать їм опорою і захистом від механічних пошкоджень

Вуглеводи

- У яких продуктах містяться у значних кількостях вуглеводи?

В овочах, зелені, фруктах і ягодах, бобових, крупах (гречана, вівсяна, перлова, ячмінна), хліб з висівками та виробах із борошна грубого помолу, печінці, м'ясі телячому, птахів, риби, меді, картопля

- Значення для людини

Основне джерело енергії для організму, допомагають працюватим'язам, необхідні для нормального обміну білків і жирів, у комплексі з білками вони утворюють певні гормони, ферменти, секрети залоз.

.