§ 35. Гриби і бактерії







Перевірка знань

1. Які ознаки характерні для грибів?

Характерні ознаки грибів те, що вони живляться готовими органічними речовинами, вбирають їх усією своєю поверхнею і ведуть прикріплений спосіб життя, вони живуть в усіх середовищах, а також вони постійно ростуть.

2. На які групи поділяють гриби? Які їхні особливості?

Поділяють на чотири групи:

  • До першої групи відносяться шапинкові гриби, ці гриби мають підземну грибницю та наземне тіло.
  • До другої групи відносять гриби паразити, які живуть на тілі рослин, тварин, людей та викликають хвороби.
  • До третьої групи належать цвілеві гриби, вони зумовлюють гниття, з них роблять антибіотики, використовують у виготовленні твердих сортів сиру.
  • До четвертої групи відносять дріжджові гриби, їх використовують у випічці.

3. Що вам відомо про будову бактерій?

Бактерії – це організми які складаються з одної клітини (одноклітинні організми), вони не мають ядра. Їхня форма різноманітна, живуть у всіх середовищах.

4. Яке значення бактерій у природі та житті людини?

Бактерії розкладають органічні рештки до мінеральних речовин, та забезпечують рослини мінеральними речовинами. Бульбочкові бактерії перетворюють азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків.

Значення для людини: кисломолочні бактерії захищають кишечник, вони сприяють скисанню молочних продуктів, бактерії в шлунку жуйних тварин допомагають перетравлювати целюлозу, кислі бактерії використовують для закваски овочів, шкідливі бактерії псують речі зумовлюють хвороби.

5. Як людина використовує бактерії?

При лікуванні розладів кишечника.

6. Порівняйте гриби з рослинами і тваринами, заповніть таблицю у зошиті.

  Чи мають хлорофіл? Чим живляться? Де живуть?
Гриби ні Готовими органічними речовинами Усі середовища
Рослини так Неорганічними речовинами (вода та мінеральні речовини) Усі середовища
Тварини ні Готовими органічними речовинами Усі середовища

7. Учень захворів на ангіну. Як він має себе поводити, щоб не заразити своїх родичів і друзів та швидше одужати?

Він повинен носити пов'язку, також він повинен уникати людних місць і негайно звернутися до лікаря.

8. Щоб запобігти зараженню хвороботворними бактеріями, слід дотримуватися правил гігієни. Пригадайте ці правила з початкової школи, залучіть досвід вашої родини і запропонуйте правила захисту від хвороботворних бактерій.

Ретельно мити руки, користуватись чистим посудом, не вживати консерви зі здутими кришками, вживати продукти до придатного терміну, дезинфікувати речі хворої людини, спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження.